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Teacher
Joaquim Pedro Costa Silva

Joaquim Pedro Costa Silva
jpe***@gmail.com

Graus

  • Doutoramento
    PhD in Chemistry - Biotechnology
  • Licenciatura
    Applied Chemistry _ Biotechnology Graduation
  • Pós-Graduação
    Safety and Health Senior Technician (Certified by ACT) (Postgraduated)
  • Curso de Especialização Tecnológica
    Management of Creativity / Business Innovation - Catholic University/ Cork University (2006).
  • Curso de Especialização Tecnológica
    HACCP - Hazard Analysis and Critcal Control Points (2006).
  • Curso de Especialização Tecnológica
    Best Team Behaviors in PDP - Personal Development Plan
  • Pós-Graduação
    PIDG Intensive Manager Development Program (2007)
  • Curso de Especialização Tecnológica
    Food Preservation, Packaging & Raw Materials
  • Curso de Especialização Tecnológica
    TPM Total Productive Management (2010).
  • Curso de Especialização Tecnológica
    HouseKeeping in TPM - Total Productive Management
  • Curso de Especialização Tecnológica
    Feedback as a management tool
  • Curso de Especialização Tecnológica
    Competition law
  • Curso de Especialização Tecnológica
    Competition Law
  • Curso de Especialização Tecnológica
    IEFP Certified Trainer Training
  • Curso de Especialização Tecnológica
    Standard referencies : EN ISO 9001; NP EN ISO 19011; FSSC 22000 – ISO 22000; NP 4397/ OSHAS18000
  • Curso de Especialização Tecnológica
    Coaching and Communication
  • Curso de Especialização Tecnológica
    Stress management and conflict management
  • Curso de Especialização Tecnológica
    Leadership and teamwork
  • Curso de Especialização Tecnológica
    Master Class Global Packaging Auditor by Heineken Academy
  • Curso de Especialização Tecnológica
    Scientific training in cereals Molecular genetics in the Functional Biology Department from Oviedo University (supervisor: Prof. Jamon Giraldez)
  • Curso de Especialização Tecnológica
    Scientific training in Molecular Cytogenetics of Wheat in the Celular Biology and Genetics Department from Álcala de Henares University - Madrid (Supervisor: Prof. Nicolas Jouve).
  • Curso de Especialização Tecnológica
    Scientific training in Cereals Cytogenetics & Molecular Genetics in the Cambridge Laboratory from John Innes Centre for Plant and Science Research in Norwich (Supervisors: Profs. Colin Law, John Snape and Pat Heslop-Harrison).
  • Curso de Especialização Tecnológica
    Scientific training in Cereals Cytogenetics - Biology centre - Gulbenkian Institute of Science_ Supervisor: Senior Researcher Tristão Mello- Sampayo)
  • Outros
    Provas Públicas de Aptidão Cientifica e Capacidade Pedagógica - Aspectos Fisiológicos, Bioquímicos e Genéticos da Tolerância ao Alumínio em Cereais e Análise de Proteínas de Reserva de Sementes de Trigo em Gel de Poliacrilamida (Relatório)

Publicações

Journal article

  • 2025-01-02, Assessing the Potential of Brewer’s Spent Grain to Enhance Cookie Physicochemical and Nutritional Profiles, Foods
  • 2013-11, Spent Brewery Grains for Improvement of Thermal Insulation of Ceramic Bricks, Journal of Materials in Civil Engineering
  • 2011-10, Manufacture of Ceramic Bricks Using Recycled Brewing Spent Kieselguhr, Materials and Manufacturing Processes
  • 2007, Pulping and Papermaking Potential of Brewery Spent Grain (2007), Cellulose Chem. Technol., 41 (2-3), 183-191
  • 2004-12, Modelling adsorption of acid orange 7 dye in aqueous solutions to spent brewery grains, Separation and Purification Technology
  • 2004-12, Adsorption of acid orange 7 dye in aqueous solutions by spent brewery grains, Separation and Purification Technology
  • 1999, Upgrading the protein fraction of spent grains and improving the foam of beer made from high gravity wort, Journal of the Institute of Brewing
  • 1996-08-01, A cytogenetic analysis of rye introgression into a Portuguese bread wheat cultivar Barbela., Chromosome research : an international journal on the molecular, supramolecular and evolutionary aspects of chromosome biology
  • 1996, Barbela, a Portuguese bread wheat cultivar showing rye introgression , Brotéria Genética, XVII (XCII): 43-46
  • 1990, Barbela a bread wheat cultivar tolerant to aluminium, Brotéria Genética

Thesis / Dissertation

  • 1999, PhD, Estudos fisiológicos, bioquímicos e tecnológicos em genótipos de um trigo regional (1999)
  • 1993, Master, Provas Públicas de Aptidão Cientifica e Capacidade Pedagógica - Aspectos Fisiológicos, Bioquímicos e Genéticos da Tolerância ao Alumínio em Cereais (Trabalho de síntese) e Análise de Proteínas de Reserva de Sementes de Trigo em Gel de Poliacrilamida-SDS (Relatório de aula prática)

Book chapter

  • 1996, Cytogenetics - The Expression of the Nucleolus Organizer Regions (NORs) in Bread Wheat X Rye Hybrid Lines Carrying a 1RS/1BL Chromosome Translocation, Today and Tomorrow, Springer Netherlands

Conference paper

  • Aluminum effect on the physiological and genetic behaviour of Barbela, a bread wheat from the Northeastern Portugal (1995) Chromosome Research 3, Sup. 1; PMID: 8595453., 12th International Chromosome Conference. Madrid, Spain, 11-15 September 1995
  • 2024-11, Valorização de dreche cervejeira como solução de base natural para isolamento térmico. 5º Congresso Luso-Brasileiro de Materiais de Construção Sustentáveis (CLBMCS 2024) - Congresso Construção 2024. Novembro de 2024, IST, Lisboa., 5º Congresso Luso-Brasileiro de Materiais de Construção Sustentáveis (CLBMCS 2024) - Congresso Construção 2024.
  • 2024, Valorização de Dreche Cervejeira como Solução de base Natural para Isolamento Térmico. CIECC - 2ª Conferência Internacional de Economia Circular no Sector da Construção - Da visão à realidade: Construir de forma Circular, Construir de forma Sustentável, Nonagon, São Miguel, Açores., CIECC - 2ª Conferência Internacional de Economia Circular no Sector da Construção - Da visão à realidade: Construir de forma Circular, Construir de forma Sustentável.

Conference poster

  • 2024-10, Preliminary study related to the analysis and classification model of antioxidant effect using the chemometrics techniques. XII National Congress of Biochemistry. October 2024, University of Aveiro, Aveiro.
  • 2024-10, Incorporation of Brewer's Spent Grain in Cookie Production: Enhancing Nutrition and Sustainability. 16ª Reunião Anual-Portfir Sistemas Alimentares, Solo, Composição de Alimentos e Saúde, Outubro 2024, INSA, Lisboa., 16ª Reunião Anual - Portfir Sistemas Alimentares, Solo, Composição de Alimentos e Saúde
  • 2024-09-25, Optimization of the parameters involved in the development of cellulose acetate membranes to eliminate microplastics: a preliminary study. Ciência 2024 - Encontro com a Ciência e a Tecnologia em Portugal - Ciência para uma só saúde e bem estar global. Centro de Congressos da Alfandega. Porto, Ciência 2024 - Encontro com a Ciência e a Tecnologia em Portugal - Ciência para uma só saúde e bem estar global.
  • 2024-03-15, Brewer's Spent Grain Valorization: Impact on the texture and color properties of wheat-based cookies. IV Jornadas Lusófonas de Nutrição, 15 de março de 2024, Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde da Universidade Lusófona, Universidade Lusófona, Lisboa.
  • 2014, Manufacture of ceramic bricks with recycled spent brewery grains and spent brewing Kieselguhr (2014) BrauBeviale 2014 - Raw Materials, Technologies, Logistics, Marketing
  • 1998, Chromosome 5D and its regulatory importance in two polyploid wheat varieties , EWAC Newsletter. European Wheat Aneuploid co-Operative workshop
  • 1998, Análise da qualidade de cevadas por focagem isoeléctrica
  • 1996, Performance of the regional soft wheat cultivar Barbela in cookies and biscuits production
  • 1996, Genetic variability of barbela wheat: a case of genetic introgression from rye , II Conferência Técnica sobre Recursos Genéticos Vegetais. Banco Português de Germoplasma Vegetal / DRAEDM.
  • 1996, Characterization of a genetic introgression from rye in the soft wheat cultivar Barbela by in situ hybridization
  • 1995, Effect of aluminium on root enzyme activities in a Portuguese bread wheat cultivar , Agrobiotec- Advanced Biotechnologies and Agriculture. Ferrara, Itália,
  • 1994, The expression of the nucleolus organizer regions (NORs) in bread wheat x rye hybrid lines carrying a 1BL/1RS chromosome translocation
  • 1994, Genetic variability in Barbela. A bread wheat cultivar from Northeastern Portugal
  • 1993, Influence of 5-azacytidine on the expression of Nucleolus Organizer Regions in Tritordeum lines (1993).
  • 1993, Atenuation of 5-azacitidin effect in wheat meiosis along different generations
  • 1992, Resende a tetraploid wheat carrying a 5B/5D chromosome translocation causing glutenin variation (1992).
  • 1992, Genetic study of storage proteins in hybrids of tetraploid wheats with chromosomic alterations in homeologous group 1 (1992)
  • 1992, Genetic study of storage proteins in hybrids of tetraploid wheats with chromosomic alterations in homeologous group 1
  • 1992, 5-azacytidine residual effect in hexaploid wheats
  • 1991, Resende, a tetraploid wheat with abnormal genetic expression
  • 1990, The aluminum tolerance of two bread wheat cultivars. A comparative study
  • 1990, Aluminum tolerance of Barbela wheat from the north of Trás-os-Montes (Portugal) (1990); XXV Jornadas Luso-Espanholas de Genética: 286. Alcalá de Henares, Spain
  • 1990, Aluminum tolerance of Barbela wheat from the north of Trás-os-Montes (Portugal)

Patent

  • Utilização de dreche cervejeira como adsorvente de corantes em soluções aquosas, 103279 (0199), Instituto Superior de Agronomia & Joaquim Costa Silva

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