Resume
Maria Cristina Bressan. Concluiu o doutoramento no Programa de Pós graduação em Engenharia de Alimentos, concentração Tecnologia de Alimentos, em 1998/11/06 pelo(a) Universidade Estadual de Campinas; o mestrado no Programa de Pós-graduação em Zootecnia, área de concentração, nutrição animal, em 1992/06/17 pelo(a) Universidade Federal do Rio Grande do Sul e Bacharelado em Medicina Veterinária em 1988/08/13 pela Universidade Federal de Pelotas. É Professor Auxiliar na Universidade Lusófona. Publicou 40 artigos em revistas especializadas. Possui 1 capítulo(s) de livros. Participou como Investigador responsável em 2 projetos. Nas suas atividades profissionais interagiu com 125 colaborador(es) em co-autorias de trabalhos científicos.
Graus
-
BachelorMedicina Veterinária
-
DoctorPrograma de Pós graduação em Engenharia de Alimentos
-
MagisterCurso de Pós-graduação em Agronomia
Publicações
Artigo em revista
- 2023-06-02, Cull Beef Cow from Southern Portugal: High Amount of n-3 PUFA, Corpus Journal of Dairy and Veterinary Science (CJDVS)
- 2022-01, The impact of genetic groups (Alentejano and F1 Landrace x Large White pigs) and body weight (90, 120 and 160kg) on blood metabolites, Livestock Science
- 2022, Gender, lineage, and age on muscle morphometry traits and meat tenderness of free-range chickens, Ciência Rural
- 2020-09-24, Discrimination of Meat Produced by Bos taurus and Bos indicus Finished under an Intensive or Extensive System, Animals
- 2019-11, Body weight and ultrasound measurements over the finishing period in Iberian and F1 Large White×Landrace pigs raised intensively or in free-range conditions, Livestock Science
- 2019, Combining genome-wide association analyses and gene interaction networks to reveal new genes associated with carcass traits, meat quality and fatty acid profiles in pigs, Livestock Science
- 2018, Physicochemical characteristics and sensory attributes of meat from heavy-weight Iberian and F1 large white × landrace pigs finished intensively or in free-range conditions, Journal of Animal Science
- 2018, Effects of dietary inclusion of citrus pulp and rockrose soft stems and leaves on lamb meat quality and fatty acid composition, Animal
- 2017, Fatty acid profile of feral cattle meat, Italian Journal of Animal Science
- 2017, A comparison of the growth performance between cattle reared in conventional systems and in feral conditions, Livestock Science
- 2016, Differences in intramuscular fatty acid profiles among Bos indicus and crossbred Bos taurus × Bos indicus bulls finished on pasture or with concentrate feed in Brazil, Italian Journal of Animal Science
- 2016, Carcass characteristics and fat depots in Iberian and F1 Large White x Landrace pigs finished intensively or raised outdoors in oak-tree forests, Journal of Animal Science
- 2015, Lipid profile and cholesterol of pork with the use of glycerin in feeding, Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinaria e Zootecnia
- 2013, Mortadella sausage manufactured with Caiman yacare (Caiman crocodilus yacare) meat, pork backfat, and soybean oil, Meat Science
- 2013, Heterosis for meat quality and fatty acid profiles in crosses among Bos indicus and Bos taurus finished on pasture or grain, Meat Science
- 2012, Quality meat in chicken country slaughter different ages,Qualidade da carne de frangos caipiras abatidos em diferentes idades, Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinaria e Zootecnia
- 2012, Meat quality and lipid profiles in crossbred lambs finished on clover-rich pastures, Meat Science
- 2011, Proximate composition and meat quality of broilers reared under different production systems, Revista Brasileira de Ciencia Avicola
- 2011, Physicochemical properties of meat from Bos taurus and Bos indicus, Revista Brasileira de Zootecnia
- 2011, Physic-chemical study of the marismeña cattle breed meat in different fattening systems,Estudio físico-químico de la carne de la raza bovina marismeña en diferentes sistemas de terminación, Archivos de Zootecnia
- 2011, Goat meats: Description, rational use, certification, processing and technological developments, Small Ruminant Research
- 2011, Genotype × environment interactions for fatty acid profiles in Bos indicus and Bos taurus finished on pasture or grain, Journal of Animal Science
- 2011, Biotechnology applications for the sustainable management of goat genetic resources, Small Ruminant Research
- 2010, Physicochemical parameters and fatty acid profiles in Angus and Nellore cattle finished on pasture,Parâmetros físico-químicos e perfil de ácidos graxos da carne de bovinos Angus e Nelore terminados em pastagem, Revista Brasileira de Zootecnia
- 2010, Fatty acid profiles in meat from Caiman yacare (Caiman crocodilus yacare) raised in the wild or in captivity, Meat Science
- 2010, Carcass and parts yield of broilers reared under a semi-extensive system, Revista Brasileira de Ciencia Avicola
- 2010, Aged meat quality in Red Norte and Nellore cattle,Qualidade da carne maturada de bovinos red norte e Nelore, Revista Brasileira de Zootecnia
- 2009, Sensory characteristics of meat of Santa Inês lamb submitted to different diets,Características sensoriais da carne de cordeiros da raça Santa Inês submetidos a diferentes dietas, Ciencia e Agrotecnologia
- 2009, Physical-chemical characteristics of meat in chickens of the Paraíso Pedrês and Label Rouge lines,Composição proximal e qualidade da carne de frangos das linhagens Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado, Revista Brasileira de Zootecnia
- 2009, Lipid composition of meat from zebu and taurine cattle finished in confinement,Composição lipídica de carne bovina de grupos genéticos taurinos e zebuínos terminados em confinamento, Revista Brasileira de Zootecnia
- 2008, Physical-chemical evaluation of "tilápia" (Oreochromis niloticus) fillets submitted to sanitization,Avaliação físico-química de filés de tilápia (Oreochromis niloticus) submetidos à sanitizaç ão, Ciencia e Tecnologia de Alimentos
- 2008, Meat quality in white peking mallard (Anas Platyrhynchos platyrhynchos L. 1758) compared to broiler chicken,Qualidade da carne de marreco pequim branco (Anas Platyrhynchos platyrhynchos L. 1758) comparado a frango de corte, Ciencia e Agrotecnologia
- 2008, Breast muscle meat quality of broiler chickens fed diets with different digestible lysine/crude protein ratios,Qualidade da carne de peito de frangos de corte recebendo rações com diferentes relações lisina digestível:proteína bruta, Revista Brasileira de Zootecnia
- 2007, Quality and chemistry composition of comercial cuts of alligator swanpland meat (Cayman yacare),Qualidade e composição química de cortes comerciais de carne de jacaré-do-pantanal (Caiman yacare), Ciencia e Agrotecnologia
- 2007, Packing influence on the shelf life of sliced ham,Influência da embalagem na vida útil de presuntos fatiados, Ciencia e Agrotecnologia
- 2007, Effect of cooking methods on the chemical composition and cholesterol of the breast in different chickens strains,Efeito dos métodos de cocção na composição centesimal e colesterol do peito de frangos de diferentes linhagens, Ciencia e Agrotecnologia
- 2004-12, Composição centesimal da carne de cordeiros Santa Inês puros e de seus mestiços com Texel abatidos com diferentes pesos, Revista Brasileira de Zootecnia
- 2004, Fatty acids in meat of buffalo and beef cattle from castrated and young bulls animals,Ácidos graxos na carne de búfalos e bovinos castrados e inteiros, Revista Brasileira de Zootecnia
- 2003, Quality of meat production of purebred Santa Inês and crossbred Texel x Santa Inês lambs at different slaughter weights,Qualidade da carne de cordeiros Santa Inês puros e mestiços com Texel abatidos com diferentes pesos, Revista Brasileira de Zootecnia
- 2003, Carcass and slaughter yield of castrated and entire buffaloes and cattle,Rendimentos do abate e da carcaça de bovinos e bubalinos castrados e inteiros, Revista Brasileira de Zootecnia
Capítulo de livro
- 2020, Genetics of Carcass and Meat Quality Traits in Iberian Pigs, Advances in Animal Health, Medicine and Production, Springer International Publishing